Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Poliţiştii protejează piaţa drogurilor?

Poliţiştii protejează piaţa drogurilor?

MAI anunţă că angajaţii Direcţiei antidrog (DA) din cadrul Departamentului servicii operative au descoperit un nou caz legat de creşterea substanţelor narcotice. Într-un comunicat de presă se spune că poliţiştii au depistat pe teritoriul adiacent al unui iaz din satul Volintiri, raionul Ştefan-Vodă un lan de cânepă. Aici pe un lot de 20 ha creşteau circa 20 000 de plante de cânepă. Potrivit poliţiei, valoarea totală a stupefiantelor sechestrate pe „piaţa neagră” se estimează la circa 60 000 000 de lei.

MAI comunică faptul că în acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art.217 al.4 Cod Penal al R. Moldova ” Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor fără scop de înstrăinare”. Conform legislaţiei în vigoare persoanele culpabile de comitrea unei asemenea fărădelegi riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea întreprinderii. Ulterior, plantele de cânepa sunt colectate şi nimicite.

Statistici MAI arată că de la începutul anului curent ofiţerii DA au înregistrat 1370 de infracţiuni ce ţin de păstrarea, consumarea şi desfacerea ilicită a substanţelor narcotice. MAI nu informează câte nintre aceste cazri s-au soldat cu pedepse penale ale celor implicaţi în cazri de circulaţie ilicită a substanţelor narcotice.

Surse confidenţiale susţin că, în mare parte, „businesul” cu substanţe narcotice este protejat de poliţişti, iar cazurile „depistate” nu sunt altceva decât o metodă de reglare de conturi între reprezentanţii forţelor de ordine şi cei implicaţi nemijlocit în creşterea şi producerea drogurilor.